Basında Biz

REDÜKTÖR ARIZALARI VE ONARIM SÜREÇLERİ

Redüktör Nedir?

     Redüktör, bir dönme hareketinin devir - tork oranını dişliler yardımıyla değiştiren dişli sistemi. Vites kutularıyla birlikte dişli çark düzeneklerinin paralel dişli dizilerinin bir elemanıdır. Yapısal bakımdan redüktörler, gövde içine yerleştirilmiş dişli çarklar, miller, yataklar vb. gibi parçalardan oluşan sistemlerdir.

      Redüktör arıza sebeplerinden en başında yapılacak iş için yanlış redüktör seçimidir. Redüktör seçimi yaparken çalışan bir sistemden örnek alınmalı ya da yapılacak işi anlatarak ona uygun redüktör seçimini uzman redüktör bayilerine bırakmalısınız.

SIKÇA GÖRÜLEN REDÜKTÖR ARIZALARI;

1-  Motor hareketi verir fakat redüktör çıkışı hareket etmez;

Bu Arızanın Sebepleri;

a) Dişli çarklarından bir veya birden fazlasının kırılması,

b) Kama veya sıcak geçme sistemiyle diğer dişlilere hareket verildiği için kamanın kırılması ya da sıcak geçme olan dişlinin diğer dişlinin içerisinde boş olarak dönmesi,

 

c) Dişlinin eksenel dönmesini sağlayan rulmanın kırılıp, dişlinin hareket verdiği diğer dişlinin ekseninden çıkması,

d) Motor milinin redüktöre hareket veren kısmının kopması, ya da oradaki kamanın kırılması,

e) Çıkış dişlisinin takıldığı çıkış milinin kopması;

2- Redüktörün normalin dışında daha sesli olarak çalışması;

Bu Arızanın Sebepleri;

a) Redüktörün içindeki rulmanlardan birinin veya birkaçının bozulması,(genelde yağsız kalan redüktörlerde görülür.)

b) Redüktörün içindeki dişli çarklarından birinin veya birkaçının çalışan yüzeyinin aşınması,(genelde yağsız kalan redüktörlerde görülür.)

 

c) Redüktöre hareket veren motorun bakır sargısının kavruk olması,

d) Redüktörün içindeki rulmanların takıldığı mil veya dişlilerin rulmanın ortasına takılan kısmının aşınıp rulmanın boşluklu olarak çalışması,

e) Redüktörün yağsız çalışması,

3- Motorun redüktöre hareketi verememesi;

a) Motorun yanmış olması,

b) Motora gelen kabloların elektriği motora iletmemesi,

4- Redüktörün yağ eksiltmesi;

a) Redüktör yağ keçelerinin zamanla bozulmasından kaynaklanır,

b) Redüktör gövdesinin çatlamış olması yağ sızdırmasına sebep olur

c) Redüktör havalandırma tapasının (delikli tapa) redüktör montajı sırasında yanlış takılması,

5-Etiketi kaybolan redüktörlerin çevrim oranının hesaplanması;

a) Helisel tip redüktörlerde;

     Giriş milinin üzerindeki dişli en küçük dişlidir ve hız burada en yüksektir, çıkış milinin üzerindeki dişli ise en büyük dişlidir ve hız burada en düşük, tork en yüksektir. Giriş milinden itibaren dişlilere sırasıyla 1, 2, 3 ve 4 dişlileri dersek, z diş sayılarını ve i de çevrim oranlarını göstermek üzere toplam çevrim oranını;

i_{top}=i_{12}*i_{34}=\frac{-z_{2}}{z_{1}}*\frac{-z_{4}}{z_{3}}=\frac{z_{2}*z_{4}}{z_{1}*z_{3}}       

 Şeklinde gösterebiliriz.

     Motor devrinin çevrim oranına bölünmesiyle de çıkış devrini bulabiliriz. Ayrıca aşamaların sayısı, giriş çıkış ile dönme hızlarının birbirine göre dönme yönlerini belirler. Aşama sayısının tek sayı olması durumunda giriş çıkış dönme yönleri ters, çift sayı olması durumunda aynıdır.

b) Sonsuz vidalı redüktörlerde;

Bronz dişlinin diş sayısı sayılarak, sonsuz vidanın ağız sayısına bölünmesiyle bulunur.

6-Redüktör gövdesinin ya da redüktör motor bağlantı flanşının kırılması; yeni gövde imalatı yapılarak dişli gruplarının bu gövdeye montajının yapılması, motor bağlantı flanşının imalatı yapılarak redüktör motor bağlantısı gerçekleştirilir.

Arızalı Redüktörlerin Onarım Süreçleri;

1- Dişlisi kırılan redüktörlerin onarım süreci;

       Dişli, kırılan numunenin kopyası olarak üretilir. Dişli imalatında kullandığımız malzeme semente çeliği (21nicr,17nicr,18nicr) yapılacak dişliye uygun ölçürde ham madde olarak alınır. Torna tezgahında kırılan dişlinin ölçülerinde (taşlama ölçüsü göz önünde bulundurarak) işlenir. Sonra deliğinde ya da yüzeyinde kama yeri varsa freze veya planya tezgahında numuneye uygun olarak açılır. Dişli tezgahında (azdırma tezgahı) numuneye uygun modül kullanılarak profil ölçüsü hassas kumpas yada mikrometreyle ölçülerek numune ölçüsünde işlenir. Sonrasında Isıl işlem yani dişliye aşınmayı önlemek ve dayanıklılığı artırmak için gereken sertlik verilir. Son işlem olarak taşlama tezgahında numuneye uygun hassas ölçüsünde taşlandıktan sonra montaja hazır hale gelir. Montajı yapılacak redüktör gövdesinin kırılan dişli parçalarından tamamiyle temizlendiğinden emin olmak şarttır. Redüktör tamirinin en önemli maddesi kullanılan bütün parçaların temiz bir şekilde montaj yapılmasıdır.

2- Rulmanı bozulan redüktörlerin onarım süreci;

Kırılan veya bozulan rulmanın yenisi temin edilerek montajının yapılamasıyla gerçekleşir. Burada önemli olan kırılan rulman parçalarının redüktörün içinden ve dişli çarklarının arasından temizlendiğinden emin olmaktır.

3- Redüktör giriş (motor mili) ya da çıkış mili kırılan redüktörlerin onarım süreci;

     Çıkış mili; Redüktörün kullanıldığı yere ve milin maruz kaldığı yüke göre imalat çeliği(1040-1050) kullanılarak numuneye uygun ölçüde torna tezgahında işlenir. Numunedeki kama yeri ölçüsünde kama yeri açılarak montaja hazır hale gelir.

    Giriş mili (motor mili); Motor mili rotordan pres tezgahı kullanılarak sökülür. İmalat çeliği (1040-1050) kullanılarak sadece rotorun içerisine giren kısım hassas ölçüsünde olacak şekilde işlenir. Pres tezgahında gerekli sıkılık verilerek rotora takılır. Tekrar torna tezgahında numuneye göre hassas ölçüsünde işlenerek montaja hazır hale gelir. Redüktöre hareket veren dişlinin motor miline takılmasıya montaj gerçekleştirilir.

4-Yağ eksilten redüktörlerin onarın süreci;

    Esnekliğini kaybeden ya da çevre ve kullanım şartlarından dolayı bozulan yağ keçelerinin yenisiyle değiştirilmesiyle gerçekleştirilir. Redüktör gövdesindeki çatlak veya kırıktan dolayı yağ sızdıran redüktörlerde gövdede kullanılan malzeme cinsine göre kaynak yapılmasıyla giderilir. Kaynak mümkün olmayan redüktör gövdeleri yenisiyle değiştirilir. Havalandırma tapasından yağ eksilten redüktörlerin montaj yerinde havalandırma tapası yeri değiştirilerek yağ eksiltmesi engellenir.

     Ostim redüktör olarak, tamir gerektiren arızalı şanzıman ve redüktörlerin; yıpranmış ve hasar görmüş gövdelerini, dişli ve millerin değişimini, imalatını, taşlamasını, onarım işlerini, orjinaline uygun olarak yapabilmekte ve üretiminde en kaliteli parçaları kullanmaktayız.

      Amacımız; müşterilerimizin redüktör ve şanzıman tamiri ihtiyaçları için hızlı ve ekonomik çözümler üretip, kaliteli hizmet sağlayarak müşterilerimizin zaman ve para kaybını azaltmaktır.

                                                                                              

 

 

                                                                                                   AHMET LÜTFÜ OSMA

 

                                                                                      OSTİM REDÜKTÖR - GENEL MÜDÜR